Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak sztampowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film